zondag 2 april 2023

Vake Poes of hoe God verdween

Vake Poes of hoe God verdween
laGeste, Lisaboa Houbrechts

Wie is die gemolesteerde pop aan het kruis? Waarom wordt ze gemarteld en gedood? Door wie? Is dat haar verdiende loon  of is ze net een (onschuldig) slachtoffer van losgeslagen mensen?
De fragmenten uit de Johannes- en Mattheus-passie van Bach geven het lijden van de pop maar ook van bijna alle figuren in het stuk, een diepe tragiek, bijna esthetiek.

Wat wil Lisaboa Houbrechts ons vertellen?

Is het een zorgvuldig uitgewerkt scenario waarbij elke act, elk woord, elk detail op de scène een betekenis heeft en convergeert in een bijna apostolische plot?
Maar bij het verlaten van de zaal bleek de divergentie van opinies en appreciaties kolossaal.
Of heeft de auteur/regisseur min of meer onsamenhangende impressies, ideeën en gevoelens uit haar familiaal verleden geboetseerd tot een authentieke, verwarrende evocatie zoals de werkelijkheid zich ook vaak presenteert.
Het wat chaotisch rondtollen rond het huis van wisselende personages pleit eerder voor het laatste.

Het stuk laat gelovigen en ongelovigen in verwarring achter.

Gelovigen voelen plaatsvervangende schaamte voor het kindermisbruik dat gepleegd werd door de pastoor met de vernietigende gevolgen voor een hele generatie.
Ze worden gegeneerd bij het christelijk wat esoterisch discours van “moeke Poes” vooral wanneer het haar blijkbaar belet empathie te tonen voor haar misbruikte man en kind.

Sommige ongelovigen zullen zich herkennen in de aversie van vake Poes voor de kerk maar voelen zich ongemakkelijk wanneer hem dit voert naar extreem-rechtse sympathieën.
Het is alsof de verkrachting zijn persoon zo fundamenteel heeft beschadigd dat enkel het opgaan in een nieuwe collectieve identiteit zijn verbrokkeling kan indammen.
Hij sluit aan bij een groep die zijn waarde genereert vanuit de verwerping van de andere (groep) : of het nu Joden of zwarten of priesters zijn…
De raszuiverheid van de katten en de bodyloze slingers waarmee ze de scène bevuilen, roepen beelden op uit de concentratiekampen.

Het wordt nog beklemmender wanneer vake Poes uiteindelijk zelf zijn kleinkind wil misbruiken en de verguisde moederfiguur met borstkanker gekruisigd wordt.
Heeft ze niet opgeroepen om geen wraak te nemen, te wachten en -ondanks de last van het verleden- te kiezen voor een nieuwe weg?
Na haar kruisiging verrijst ze niet zelf maar wel in haar kleindochter en dan nog wel gegidst door de zwarte man waarbij de Christusfiguur wordt opgevoerd als multicultureel en inclusief, in oppositie tot extreem-rechtse opvattingen.

Zoals Christus komaf maakte met de hypocriete uitwassen van het Joodse geloof bij de Farizeeën en uiteindelijk daarom gekruisigd werd, zijn het de katholieke uitwassen van kindermisbruik die uiteindelijk aanleiding geven tot de crucificatie.
Maar in tegenstelling tot het Evangelie is er in het theaterstuk geen Christus zonder zonde en is er ook geen unieke doorslechte Judasfiguur want iedereen heeft boter op zijn hoofd en lijkt anderzijds elk op zijn manier te lijden van wat hij/zij heeft meegemaakt.

Het katholiek geloof wordt vermoord omwille van de uitwassen en de hypocrisie van de kerk maar lijkt stand te houden in de gedaante van de gekruisigde Christus die in zijn zwijgen solidair lijkt zijn met het lijden van alle personages zowel degene die zich tegen hem gekeerd hebben als degenen die zich tekortgeschoten voelen en zachtjes zingen :
“Erbarme dich
Mein Gott
Um Meiner Zähren willen
Schaue hier
Herz und Auge weint vor dir
Bitterlich